Hořící kůň

kategorie: Knihy - fantastika Fantasy, Novinky
323 Kč
(sleva 10.00%)
359 Kč

ks   
Autor Františka Vrbenská, Lucie Lukačovičová
Obálka Žaneta Kortusová
Vydavatel Epocha
EAN 9788075570772
Formát 12,5 x 19 cm, brožovaná
Počet stran 440
Rok a pořadí vydání 2017 (první)
Arabské Španělsko na počátku 11. století se drobí ve střetech a intrikách. Baskický lučištník z hor touží zachránit svého grošáka, proto se z něj stává zloděj koní. Na jedné z výprav se potkává s osiřelou zemanskou dcerkou, odsouzenou k šedivému životu hradní služebné. Ti dva bezděčně zasáhnou do záměru králů a vzbudí nenávist Spin de Mula, démonického čaroděje, který znetvořuje lidské duše.
Jejich osudy se protínají, zatímco muslimští a křesťanští vládci spolu střídavě bojují a uzavírají politická spojenectví, iberští bohové čelí islámu i Kristu a ze Severu připlouvají drancující vikingové...

---

Františka Vrbenská (*1952)
Její celoživotní profesí je knihovnictví, kterému věnovala řadu statí. Publikuje odborné články z historie, kulturní antropologie a literatury. Často přednáší, za literární a lektorskou činnost byla vícekrát oceněna. Vydává kratší prózy v antologiích a literárních časopisech, napsala několik novel. Její eseje a literární studie doprovázejí povídkové sborníky i romány. Přispívá verši do almanachů poezie, s Olgou Nytrovou vytvořila básnickou sbírku Instrukce k věčnosti (2017). Jako editorka se podílí na unikátním projektu Lehké fantazijno bohemistky a spisovatelky Zuzany Hlouškové; čtyřsvazková antologie představuje české a slovenské autorky žánru fantastiky.
Knižně debutovala trilogií Čas hradů v Čechách (1994 - 1996). Třídílný román ze středoasijských dějin Labyrint půlnočního draka (1998 - 2000) jí přinesl čestný titul Lady fantasy. Stín modrého býka (2001), který napsala s Leonardem Medkem, získal několik cen, dočkal se druhého vydání i audioknihy. Po science-fiction Oheň v kapradí (2004) vznikl ve spolupráci s  Jakubem Kočím rovněž oceněný Vítr v piniích (2009). V Nagantech a vlčích mácích ze série Agent JFK (2011) poprvé vystupuje Jaroslav Hašek jako literární postava. Nejnovější knihou je historický fantasy román z arabského Španělska 11. století Hořící kůň (2017, spolu s Lucií Lukačovičovou).

Lucie Lukačovičová (*1980)
Vystudovala kulturní antropologii a knihovnictví na FF UK v Praze. Doposud jí vyšlo přes sto povídek v antologiích a časopisech a čtyři samostatné romány: historické fantasy Vládci času (2007) a Zelený drak, karmínový lev (2015, součást série Kroniky karmínových kamenů), pražská urban fantasy Detektivní kancelář Sirius (2013) a sci-fi Stanice Armida (2012). V angličtině publikovala steampunk fantasy novelky Spark of Thought (2016) a volné pokračování Spark of Eternity (2017). Nejnovější knihou je historická fantasy Hořící kůň
Španělsky se naučila jako dítě během několikaletého pobytu v Havaně. Španělsko, jeho historie, mytologie i flamenco jí přirostlo k srdci v rámci četných cest – naposled podnikla pěšky pouť z portugalského Porta do Santiaga de Compostela (z níž vychází povídka Poutník a Maurobijce v antologii Žoldnéři fantasie: Lovci monster, 2016). Baskicko miluje pro velké množství neobvyklých strašidel a nadpřirozených bytostí a pro euskaru, jazyk, který není příbuzný žádnému jinému. Z této záliby vzešla autorčina nejnovější kniha, historická fantasy Hořící kůň (2017), kterou napsala společně s Františkou Vrbenskou.