Signály z neznáma - Český komiks 1922 - 2012

kategorie: Komiksy V češtině, Novinky
1251 Kč
(sleva 10.00%)
1390 Kč


VYPRODÁNO

Autor Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek, Lucie Česálková, Martin Foret, Ivan Hanousek, Michal Jareš, Rostislav Matulík, Tomáš Pospiszyl, Tomáš Prokůpek, Vít Schmarc
Ilustrace Oto Palán, Jaroslav Trousil
Vydavatel Arbor Vitae
EAN 9788074670121
Formát 24,7 x 30,5 cm, brožovaná
Počet stran 352
Rok a pořadí vydání 2012 (první)
Český komiks chytil na počátku třetího tisíciletí nový dech. Aktuální autorská generace navazuje kontakty se světovým děním, reaguje na nejnovější trendy a v domácím kontextu snad téměř poprvé skutečně svobodně tvoří, nesvazována příkazy cenzury či kulturním a společenským odmítáním. Spolu s tím, jak český komiks nabývá na sebedůvěře (a sebeúctě), začíná pomalu prozkoumávat ta slavnější, i ta méně proslulá období svých dějin.

Bohatým ilustračním doprovodem vybavená rozsáhlá kolektivní monografie, se oprošťuje od čistě chronologického, dějinného popisu, což autorům jednotlivých statí umožnilo zaměřit se na motivické, personální i mediální souvislosti českého komiksu. Ve 12 kapitolách se tak postupně dostává pozornosti lokálně i globálně příznakovým žánrům (např. "veselá zvířátka" coby zásadní tematicko-motivický koncept komiksu pro děti, "klubácký komiks" coby svého druhu původní český komiksový žánr), mediálním přesahům (komiks a film, komiks a výtvarné umění) i výrazným nebo pozapomenutým autorským (Kája Saudek) či kolektivním (karikaturisté skupiny Polylegran) exkurzům. Detailní pozornost je věnována také vztahům komiksu a ideologie a mapováno je rovněž využívání komiksové formy v domácí reklamě. Autory jednotlivých kapitol jsou kromě kurátorů/editorů další komiksologové i odborníci z příbuzných oborů (dějiny umění, filmová věda, literární věda). Žánru odpovídající grafika, souzní s obsahem, výsledkem je základní kniha o fenoménu českém komiksu.