Zlatá sopka

kategorie: Knihy - fantastika Pro mládež
359 Kč
(sleva 10.00%)
399 Kč


VYPRODÁNO

Autor Jules Verne
Obálka Petr Pelikán, Radomír Suchánek
Ilustrace G. Roux
Překlad Lubomír Petr
Série Jules Verne - Spisy 46
Vydavatel Návrat
EAN 9788071746911
Formát 16,8 x 23,6 cm, vázaná
Počet stran 400
Rok a pořadí vydání 2009 (druhé v této úpravě)
Zlatá sopka (1906, Le volcan d'or) je méně známý dobrodružný román francouzského spisovatele z cyklu Julesa Verna Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires), který byl vydán až po Vernově smrti. Román Jules Verne rozepsal na přelomu let 1899-1900 a pracoval na něm ještě roku 1902, k tisku jej však již připravil jeho syn Michel.

Jde bez diskuze o první svazek Podivuhodných cest, který není zcela dílem Julese Verna. Do předcházejícího svazku cyklu, románu Maják na konci světa, provedl sice autorův syn Michel také určité změny, ale ty nebyly podle některých názorů nijak zásadní. To se však nedá říct o Michelových úpravách knihy Zlatá sopka. K dvaceti osmi původním kapitolám připsal Michel další čtyři, dále připsal nové postavy a pozměnil zejména závěr románu, který je ještě šťastnější než ten, který vymyslel Jules Verne.

Román je jedním ze tří Vernových děl, které se odehrávají v Kanadě (dalšími jsou Bezejmenná rodina a Země kožešin).

Kniha vypráví příběh dvou mladíků, Summy Skima a jeho bratrance Bena Raddleho, kteří na Klondike (území v severozápadní Kanadě v provincii Yukon) zdědili po svém strýci Josiasovi Lacoteovi zlatokopecký claim, ležící na Miles Creek zhruba 80 kilometrů od Dawson City. Přestože jsou finančně zajištěni, oba se rozhodnou, že si své dědictví pojedou prohlédnout a přitom zkusí zlatokopecké štěstí...