Svědkyně zítřka

kategorie: Knihy - fantastika Science fiction, Novinky
314 Kč
(sleva 10.00%)
349 Kč

ks   
Autor Mike Ashley, L. T. Meadeová, Mary W. Shelleyová, Harriet Prescottová Spoffordová, Alice W. Fullerová, Mary E. Braddonová, Mary E. Wilkinsová Freemanová, G. M. Barrowsová, Roquia Sakhawat Hosseinová, Edith Nesbitová, Clotilde Gravesová, Muriel Pollexfenová, Greye La Spina, Clare Winger Harrisová, Adeline Knappová
Obálka Milan Malík
Ilustrace Milan Malík
Překlad Petra Diestlerová
Série Edice Pandaemonium 06
Vydavatel Plus
EAN 9788025902752
Formát 14 x 20,7 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 328
Rok a pořadí vydání 2015 (první)
Obecně se soudí, že science fiction byla, přinejmenším do počátku sedmdesátých let 20. století, především doménou mužů. Významný příspěvek ženských autorek by však neměl být podceňován – koneckonců Frankensteina, jenž je obecně považován za první skutečnou science fiction, napsala žena, Mary W. Shelleyová, a autorkou jedné z prvních utopií napsaných v Americe byla Mary Griffithová.

Antologie Svědkyně zítřka předkládá zajímavý výběr z raných (vědecko)fantastických povídek z pera žen, které musely být ve své době odvážné i navýsost tvrdohlavé, aby mohly svůj talent i touhu psát rozvíjet. Editor Mike Ashley v předmluvě zdůrazňuje význam, jaký měla díla píšících žen v počátcích vývoje žánru, a odhaluje odlišný, zcela jedinečný úhel, z jakého autorky nahlížejí na zázraky i hrůzy, které může přinést technologický a vědecký pokrok.