Poslední z Amazonek (A)

kategorie: Antikvariát Knihy ostatní
400Kč s DPH


VYPRODÁNO

Autor Steven Pressfield
Obálka Jan Matoška
Překlad Vladimír Marek
Vydavatel BB art
EAN 9788073410483
Formát 15 x 21,2 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 360
Rok a pořadí vydání 2003 (první)
Stav slušný.

Steven Pressfield získal po světě nadšené čtenáře svých beletristických prací z antického Řecka. V románě Poslední z Amazonek dosáhl spisovatel nového vrcholu své tvorby, když znovu rekonstruoval zašlý svět ve vynikajícím literárním díle; potěší své věrné čtenáře a získá nové obdivovatele svým jedinečným a silným uměním oživovat minulost.

V předhomérských dobách podnikl legendární athénský král Theseus (skutečná historická postava) námořní plavbu do země tal Kyrte, ,,svobodných lidí", národa hrdých bojovnic, kterým Řekové dali jméno Amazonek. Tyto ženy, jež k sobě navzájem lnuly jako spolubojovnice i jako milenky, nevěřily vychloubání Řeků o jejich civilizaci. Proto když velká válečná královna Antiope vzplanula láskou k Theseovi a uprchla s Řeky, mocný národ Amazonek povstal v hněvu.

Poslední z Amazonek není jen mistrovsky podané vyprávění o válce a pomstě. Pressfield vytvořil řadu mimořádně životných postav od nezapomenutelné Selene, jež se sice poddala Řekům, ale zůstala nezkrotná, až po jejího milence Damona, athénského válečníka, který nakonec přijme za svůj divoký amazonský způsob života, až po vypravěčku Kostlivou, dívku z vybrané athénské rodiny, kterou Selene vychovala od narození a potajmu jí vštěpovala amazonské zásady, až po velkého Thesea, tragického krále, a šlechetnou královnu Antiope, jež pro Theseovu lásku zradila svůj lid, tal Kyrte.

S obdivuhodnou bezprostředností a s kromobyčejnou péčí o vojenské podrobnosti uvádí Pressfield čtenáře do nejbouřlivější vřavy války a jejích hrůz. Stejně působivá je jeho evokace Amazonek jako národa, jeho rituálů a mýtů, jeho velikosti a krutosti. Poslední z Amazonek vzrušuje na každé své stránce tím, jak epicky vystihuje střet mezi divočinou a civilizací, vlastenectvím a láskou, mezi mužem a ženou.

---

,,Psát historický román, který by vás přenesl do jiné doby a na jiná místa, není snadné, ale Steven Pressfield to v Poslední z Amazonek dokázal. Dávná minulost jako by se odehrávala přímo před vašima očima. Toto je historický román povýšený na mytologickou záležitost."
(Daniel Silva, autor knihy Anglický val)