Marie Terezie a a její Habsburkové

kategorie: Komiksy V češtině, Novinky
359 Kč
(sleva 10.00%)
399 Kč

ks   
Autor Zdeněk Ležák
Kresba Rudolf Suran
Obálka Rudolf Suran
Ilustrace Rudolf Suran
Vydavatel Edika
EAN 9788026610694
Formát 21,8 x 30,3 cm, vázaná
Počet stran 160
Rok a pořadí vydání 2017 (první)
Prvních 100 stran knihy tvoří text s ilustracemi o Marii Terezii, zbylých 60 celobarevný komiks.

Marie Terezie je jedinou českou panovnicí, a přestože má její habsburský rod u nás spíš špatné renomé, ona sama je vnímána českou společností velmi pozitivně. Habsburkové jsou s Českým královstvím spjati od vrcholného středověku až po 20. století. Naše kniha sleduje tuto společnou historii a zaměřuje se především na období vlády Marie Terezie. Ta musela po nástupu k moci projít celou sérií válek, protože byla pro mnohé panovníky tehdejší Evropy jako žena na trůnech významných království zcela nepřijatelná. Vyčerpávající války však tuto silnou ženu nezlomily, ale v konečném důsledku ji naopak posílily a vydobyly jí věhlas v tehdejší světové politice i v celých dějinách. V komiksové části se kniha zaměřuje na události v průběhu válek o habsburské dědictví. V roce 2017 slavíme třísté výročí narození Marie Terezie a k této příležitosti kniha vychází.

Zdeněk Ležák (*1974, Praha)
Novinář, publicista, šéfredaktor časopisu ABC. Absolvent Literární akademia Josefa Škvoreckého. Od roku 1999 působí v redakcích časopisů pro děti. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. Autor úspěšných knih Ve jménu Husa a Karel IV, Pán světa. Web autora:www.zdeneklezak.cz

Rudolf Suran (*1996 na Oravě)
Výtvarník, grafik. Navštěvuje ateliér volné grafiky a ilustrace Dušana Kállaya na VŠVU v Bratislavě. 2. místo v kategorii ilustrace v mezinárodní soutěžní přehlídce International art and design competition 2016, kterou organizuje Accademia Riaci ve Florencii. Zajímá se o klasické techniky (litografie, mědiryt, lept) a má rád dramatické figurální kompozice.