Bažináč

kategorie: Novinky, Komiksy V češtině
539 Kč
(sleva 10.00%)
599 Kč

ks   
Autor Alan Moore
Kresba Stephen Bissette, John Totleben, Dan Day, Rick Veitch
Obálka neuvedeno
Překlad Viktor Janiš
Cyklus Swamp Thing 01
Vydavatel BB art + Crew
EAN 9788075076069
Formát 17,3 x 26,5 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 232
Rok a pořadí vydání 2016 (druhé upravené)
V letech 1983–1987 mladý britský scenárista jménem Alan Moore zmodernizoval americký komiks. Jeho přelomové pojetí Bažináče nastavilo nové standardy pro grafické vyprávění a vyvolalo v komiksovém médiu malou revoluci. Navázal na rámec gotického hororu svých předchůdců a umocnil jej intuitivním stylem vyprávění a bezprecedentní hloubkou postav. Moorovu vizi pak realizovali znepokojivě krásnou kresbou takoví spolupracovníci jako Stephen Bissette, John Totleben, Dan Day a Rick Veitch. Výsledkem je mistrovské dílo odolávající zubu času.

V tomto prvním ze šesti dílů Moorovy Ságy o Bažináčovi jsou sebrány sešity 20–28. Svazek obsahuje rovněž předmluvu známého hororového autora Ramseyho Campbella a úvod od spolutvůrce a redaktora původní série Lena Weina.

Jsme na místě.
To místo dýchá. Žere. A v noci pod příkrovem plíživé mlhy třpytící se jako vypařené perly sní – sní, zatímco drobní dravci v ostré černé trávě inscenují balet jako z noční můry. Žije. Má duši. Má tvář.
V noci ji skoro vidíte.
V noci si skoro dokážete představit, jak by vypadala podstata bažiny v tělesné formě; kdyby se všechno bahno, všechny roztroušené ondatří kosti a všechna bujná hniloba zvedly a na dvou nohách se začaly brodit mělčinou; kdyby bažina měla ducha a tento duch kráčel jako člověk…
V noci si to skoro dokážete představit. Když upřete zrak na místa, kde se pod vzdálenými stromy sbírá soumrak, třeba zahlédnete, jak se v šeru cosi neurčitého hýbe, cosi velkého, mohutného a pomalého; jeho pohyb je vážný a má v sobě něco neodvratného, kvůli hustým, propleteným vláknům svého rostlinného těla kráčí jen zvolna a těžkopádně. Jeho kostra ze zmučených kořenů skřípe při každém pohřebním kroku a naříká pod vahou zvlhlé zeleně. Oči mu v jamkách plují jako krvavě červené vlčí máky v kalužích inkoustu. Když se rozšířeným chřípím nadechnete, ucítíte jeho pižmovou, zelenou, pronikavou vůni, velejemné aroma mechu a lišejníků na jeho bocích. A pak je tu ještě suchý a štiplavý pach plísně, která se mu šíří po ramenech jako matně šedá vyrážka.
Když tam v té černočerné tmě stojíte, víte, že kdybyste pořádně natáhli ruku, nehty by vám přejely po čemsi vlhkém, odolném a pružném.
Po čemsi, co se pohybuje.
Neměli jste sem chodit.
Jsme na místě. Tohle je příběh… legenda o Bažináčovi.