Interkom 2-3/2020

kategorie: Časopisy, Novinky
23 Kč
(sleva 10.00%)
25 Kč

ks   
Autor různí
Ilustrace různí
Cyklus Interkom 332
Vydavatel Nová vlna
Formát 17,1 x 24 cm, sešit
Počet stran 32
Rok a pořadí vydání 2020 (první)
"K obsahu tohoto čísla:
Milí čtenáři a předplatitelé, letos se vás po minulém Interkomu (a vlastně i po ­po­sledním loňském) docela dost chytilo za nos a uhradilo nedoplatky, takže jsme v plusu o dost dlouho dříve než v předchozích letech. Díky všem.
Toto číslo otevíráme, jak jste jistě nepřehlédli několika postřehy, které učinila Silvie „Draky“ Šustrová na Comic-Conu Praha, k témuž se na straně 16 vrací i Karolina Francová. Blíží se nám Čapkovské výročí spojené s jeho hrou RUR a slovem robot, článek na toto téme nám poskytl Jaroslav Veis. Ivo Fencl se vrací k HP Lovecraftovi, tentokrát jako učiteli svých mladších kolegů, Milan Krejčí dodal doslov ke knize Kroniky Pandarve a otiskujeme i poslední z rozhovorů, které Honza Křeček pořídil na BristolConu, tentokrát s autorkou Juliet E. McKennovou. Jirka Grunt nám poslal recenzi Města mečů od Roberta Jacksona Bennetta a toto číslo by nebylo úplné bez textů Járy Míkovce a Miloše Ferka. Dále zveřejňujeme výsledky dvou anket, které by vám mohly pomoci se zorientovat jak v české, tak i slovenské produkci roku 2019. Anketa Sardenu navíc ke svému pátému výročí přidává žebříček i pro uplynulou pětiletku.
Ze Sardenu přetiskujeme článek o Zkostnatělé české fantastice od recenzentky Eylonwai, asi by k tomu nedošlo, kdyby na něj, přes spoustu jiných (a mnohdy velmi zajímavých) komentářů, polemicky nezareagoval i Leonard Medek. Přece jen je původní text pouze víceméně ledabylé zřetězení argumentů, kde už první, totiž že jsme stále o dekádu za světem, je poněkud diskutabilní, a celek budí dojem, že má jen dojít k předem vytčenému závěru. V mých očích textu nepomohla ani historka napsali jsme s kamarádem-spisovatelem povídku. Dle mého se u nás psaní fantastiky věnuje tak pět autorů, které můžeme nazvat spisovateli, a o žádném Eylonwai zjevně nemluví, všechny je znám :-) Ovšem když Leonard začal svůj text odkazem na Alphonse Allais, stalo se pro mě přetištění v našem plátku nutností, a když k tomu požadoval i přetištění textu, na který reaguje (přestože všechny podstatné pasáže cituje, za vzniklé duplicity se omlouváme), rád jsem souhlasil a díky dobré vůli autorky i Moniky Slívy ze Sardenu najdete oba texty na stranách 17 až 19.
Polemika sama mi připomenula dobu, kdy jsem i já nepředloženě upozorňoval na nedostatečnost naší fantastické tvorby, měl jsem tehdy ovšem zpátečnicky zato, že je to dané tím, že valná většina autorů nezná nic, co by (mnohdy lépe) nevěděli i jejich čtenáři, a jejich životní zkušenost sestává hlavně ze strachu před maturitou a chvěním před prvním rande. Kdybych tehdy jen tušil, že je to tím, že se nevěnují feminismu, genderu, rasismu a ekologii..." - Zdeněk Rampas


Obsah:

Comic-Con Prague 2020
Čtenářův průvodce po Interkomu
Hvězdný bulvár
Nejslavnější Čech? Robot přece!
Naše zítřky s roboty
Ten, který nezištně pomáhal
Kroniky Pandarve
Juliet E. McKennová
Pár dojmů z Comic Conu
Zkostnatělá česká fantastika
RE: Zkostnatělá česká fantastika
Robert Jackson Bennett: Město mečů
Profesorove ríše a cesty
Morfologie pohádky a jiné studie
Víťaz ankety Fantastická kniha 2019
Časem s vědou – únor
Vlastně o naději
Časem s vědou – březen
Putování k počátkům
Redakční PS
Kniha o filmech ne nejvyšší úrovně
Věž a náměstí