Interkom 3/2022

kategorie: Časopisy, Novinky
23 Kč
(sleva 10.00%)
25 Kč

ks   
Autor různí
Ilustrace různí
Cyklus Interkom 352
Vydavatel Nová vlna
Formát 17,1 x 24 cm, sešit
Počet stran 28
Rok a pořadí vydání 2022 (první)
K obsahu tohoto čísla:
Uzávěrka tohoto čísla připadla na krásné datum 22. 02. 2022. Moc rád bych psal o tom, že dnes byla v bývalé transformátorovně na Klárově otevřena galerie Kunst­halle. Leč člověk míní, ale soudruh Putin mění. Proto si zvláště v Odposlechnuto počtete hodně o Ukrajině, rozhodně víc než obvykle, ale ne více, než si ta nešťastná země zaslouží.
Ovšem nebuďme jako naše mainstreamové média a neházejme na Putina všechno, co se nám nelíbí, kdyby opravdu prováděl vše, co mu naši bystrozraci přisuzují, musel by být tak schopný, že by si tu světovládu vlastně i zasloužil. Za mnohé si samozřejmě můžeme sami, vizte následující odstavec či upozornění na knihu Falešný poplach od B. Lomborga na straně 28.
Známý se mi svěřil se svým postřehem ze sledování BBC. Nabyl dojmu, že tam záměrně vybírají moderátorky a hlasatelky z řad již poněkud odkvetlých paní. Takových, které Saki před vynálezem politické korektnosti charakterizoval jako zvláštní typ ženy, která vypadá, jako by v dešti chodila krmit slepice. Ta starost, aby se někdo necítil uražen něčím hezkým vzhledem, mi připomněla povídku Kurta Voneguta, jr. napsanou už roce 1961, kterou najdete na straně 20.
Zuzka Hloušková svou reportáž z Miniconu, kde více než úspěšně s manželem Honzou zaskakovali za Františku Vrbenskou, rozvinula do úvahy Nač vlastně potřebujeme ty roboty?
Honza Kovanic shrnul dějiny sházení pražských staroscifistů ve spřízněných hospůdkách. Řadou recenzí vás jako obvykle jistě potěší Jára Míkovec, Grobenius, Ond­řej Neff, Jirka Grunt a nesmíme zapomenout ani na úvahu Franty Novotného Cenzuroplodném myšlení a mé připravené povídání pro Události a komentáře na str. 17. Ne že bych z toho stihl říci víc než pět vět :-).
Na poslední chvíli a po uzávěrce jsem vyměnil fejeton Jardy Veise reagující na ruský vpád na Ukrajinu. - Zdeněk Rampas


OBSAH:

Nač vlastně potřebujeme ty roboty?
Čtenářův průvodce po Interkomu
Hvězdný bulvár
Kamarád čtvrtek
Nastala budoucnost
2021: science fiction a fantasy
Vzpomínka zvaná říše
S pokorou a nadějí
Pavel Houser: Pán cementárny
Události, komentáře ČT24
Pár postřehů nad knihou Anomálie
Harrison Bergeron
A je to tady
Cenzuroplodné myšlení
Putin z bažin
Časem s vědou – březen
Meze perspektivy
Anatomie Stroje času
2021: slovenská a česká scéna
Fénixcon 4041