Interkom 5/2021

kategorie: Novinky, Časopisy
23 Kč
(sleva 10.00%)
25 Kč

ks   
Autor různí
Ilustrace různí
Cyklus Interkom 343
Vydavatel Nová vlna
Formát 17,1 x 24 cm, sešit
Počet stran 28
Rok a pořadí vydání 2021 (první)
"Ačkoli Interkom v poslední době vychází, jako když hrom bije, k tomu, abychom Martinu Petiškovi a Jaroslavu Veisovi popřáli k sedmdesátinám a pětasedmdesátinám v předstihu, jsme se ještě nedopracovali, tak alespoň dodatečně, přátelé, blahopřejeme a děkujeme za vše.
Nepředpokládám, že by někdo z našich kmenových čtenářů neznal povídku Franty Novotného Jak jsme si pořídili auto aneb Slohová práce z alternativního světa, ostatně najdete ji třeba v sebraných autorových povídkách Hvězdné hry, ale Interkom se občas dostane do rukou i lidem mimo nejstarší a nejhlubší fandom, a těm bych chtěl vysvětlit, že k opravdovému pochopení, proč na straně 7 najdou úryvek fejetonu Ivana Hofmana o obtížích s koupí automobilu, bez znalostí právě připomenuté povídky zkrátka nedojdou.
Dalšími fejetony přispěli Ondřej Neff na straně 1 a Jaroslav Veis na straně 10.
Dvěma dlouhými a důkladnými pracemi nám číslo pomohli zaplnit Zuzka Hloušková a Jirka Grunt. První zevrubně rozebírá vydání loňských knih věnovaných sto letům slova Robot, druhý nad knihou Gartha Nixe Andělský mág spřádá síť úvah o vztahu pohádky, fantasy a SF při vzájemném ovlivňování a vývoji.
Petr Svoreň jr. nám představí osobnost a dílo americké spisovatelky a akademičky Camille Pagliaové, hlavně její překvapivé hodnocení epizody Star Wars: Pomsta Sithů jako vrcholného díla našeho zatím nepříliš dlouhého století.
A jak jsme slíbili, přinášíme i další doslov k už vydané knize, opět od Juraje Malíčka a opět jde o knihu Teda Chianga.
Ivo Fencl vedle recenze dětské knihy Ondřeje Neffa přispěl i rozhovorem s výše zmíněným jubilantem, a František Houdek nám napsal pravidelnou dávku vědy." - Zdeněk Rampas


OBSAH:

Runa Rider 2
Čtenářův průvodce po Interkomu
Nové termíny conů
Předplatné i doplatné
Hvězdný bulvár
Nič, len príbeh
Nové auto
Star Wars: Pomsta Sithů
Soudobá archeologie
Robot, to zní hrdě (i po 100 letech)
Kim Onsu: Skříň #13
Garth Nix: Andělský mág
Rozhovor s Martinem Petiškou
Bounty, dívka, zlatý robot
Slovenská SF/F v roku 2020
Časem s vědou – květen
Nejšťastnější den nejmocnější ženy
Třeštění letitého popularizátora 108
Kniha roku Sardenu 2020
Virus, ze kterého šílíme