Interkom 7-8/2021

kategorie: Časopisy, Novinky
23 Kč
(sleva 10.00%)
25 Kč

ks   
Autor různí
Ilustrace různí
Cyklus Interkom 345
Vydavatel Nová vlna
Formát 17,1 x 24 cm, sešit
Počet stran 32
Rok a pořadí vydání 2021 (první)
"K obsahu tohoto čísla:
Máme tu letní dvojčíslo. Obsahuje spíše delší flákance vhodné pro líné čtení ve stínu pod jabloní. Text Jardy Olši, jr. o M. Breuerovi asi někteří naši čtenáři budou znát z XB-1 a jeho povídku o Majku Gruntorádovi (která o dvacet let předběhla Růže pro Algernon, děkujeme na tomto místě za digitalizaci Frantovi Hlousovi) možná také, protože jsem jim ji vnutil už dříve, snad ale v IK najdou i něco dalšího zajímavého, vynasnažím se vydat příští číslo co nejdříve, aby jejich újma, daná snahou archivovat v IK vše opravdu důležité, byla co nejmenší.
Další delší text je věnován Horatiovi Hornblowerovi, pravzoru Honor Harringtonové a inspiračnímu zdroji Star Treku. František Novotný v něm navazuje na svůj článek z Interkomu 8/2000. Napadá mě, že právě Franta byl velkým propagátorem toho, aby vítězné povídky CKČ vycházely v knižní ročence, stejně dlouhou dobu se snaží, abychom si mohli Hornblowerova dobrodružství přečíst (a prožít) kompletně v češtině. Kéž by se i toto podařilo.
Ivo Fencl nám poskytl rozhovor „Bloody Kristy“ přichází s Kristinou Haidingerovou, o strojovém překladu a DeepLu zvláště si přečtete v textu Viktora Janiše, a obávám se, že víc se nám toho sem už nevejde." - Zdeněk Rampas


Obsah:

Znojmo, vidím tě paleoartově
Čtenářův průvodce po Interkomu
Hvězdný bulvár
Magnézie pro policajta
K Autobiografii J. L. Borgese
Světlá naděje
„Bloody Kristy“ přichází
Společník pro koronavirovou dobu
M. Breuer a české kořeny SF
Světoborný nález Majka Gruntoráda
Časem s vědou – červenec
Od nalezeného města ke jménu
Časem s vědou – srpen
Třeštění letitého popularizátora
Tanec se zlem
Dcera železného draka
O strojovém překladu a DeepL zvláště
Hlava XXII v překladech
Jarní porada SFK 2021
Na vlnách s Petrem Voldánem