Interkom 8-9/2020

kategorie: Novinky, Časopisy
23 Kč
(sleva 10.00%)
25 Kč

ks   
Autor různí
Ilustrace různí
Cyklus Interkom 336
Vydavatel Nová vlna
Formát 17,1 x 24 cm, sešit
Počet stran 32
Rok a pořadí vydání 2020 (první)
K obsahu tohoto čísla:
Ale nejprve jak (také) vzniká srpnový Interkom. Zbývá už jen doplnit posledních pár stránek a napsat tento úvodník; přispěvatelé jsou ale na dovolené nebo si užívají prázdnin s dětmi, ještě pár dní počkáme, a najednou je konec srpna na dohled. Nevadí, vydáme dvojčíslo a bude zase jednou v termínu. Hvězdný bulvár nakynul díky Vilminu odvážnému pokusu obnovit společenský život, Franta Houdek urychleně poslal vědecké září, ale ilustrátorka je zavalena jinou prací a asi nebudou obrázky. Konečně je vše hotovo (neplánované mezery zaplněny přemnoha Odposlechnuto), ovšem než bude tento IK vytištěn a rozeslán, bude nejspíš říjen a čas začít pracovat na dalším.
A teď již k tomu obsahu: Norové dle časopisu Plav místo sci-fi píší kli-fi (klimatickou fikci), já zase vydal knihu korejského autora Kim Onsua Skříň #13, asi to také není pravověrná SF, ani jak si ji představují v Koreji, ale obsahuje řadu fantaskních až šílených nápadů na pomezí fantastiky, o každém z nich pojednává jedna kapitola, vlastně skoro povídka, ukázku najdete na straně 14.
Ale od začátku: Anička Šochová nám popsala dění na letošním coronaFF, Ivo Fencl připomenul jubileum R. Bradburyho, Jára Míkovec zrecenzoval na stranách 11 a 22 dvě knihy, o které jsem se trochu zasloužil, Britská konzerva Petr Svoreň nám osvětlil Hickmanovy Avengers, Franta Novotný se na našich stránkách rozloučil se vzácným člověkem Václavem Šorelem a v kauze Kolumbus se kontrafaktuálně zamyslel nad ubohostí argumentů kulturní války vedené proti západní civilizaci. O jejich hlubokých kořenech je vlastně i článek Ondřeje Neffa o filmu Pan Jones. O rovněž zmíněném filmu Šarlatán více v Echu #35.
Já znovu čtu Golema XIV a při té příležitosti jsem zjistil, že mi unikla recenze Miloše Ferka. Tak jsem ji pro případ, že se vám to také přihodilo, přetiskl na straně 24.
V redakci máme malou oslavu, právě jsme vydali 100. pokračování Třeštění letitého popularizátora, díky, Franto, škoda, že není číslované i tvé Časem s vědou, těch je odhadem ke dvěma stům šedesáti. Dvě oslavy už jsme tedy prošvihli.
A čím jsme začali, tím také skončíme: na poslední straně najdete krátké ohlédnutí za letošním Tatraconem, které pro nás sepsal a fotografiemi doprovodil Miloš Lacika.
- Zdeněk Rampas


Obsah:

Festival byl a bude
Čtenářův průvodce po Interkomu
Hvězdný bulvár
Klasik Bradbury
S. Sucharitkul: Den v Mallworldu
Hickmanovi Avengers
Líné odpoledne
Kafkovský fantasta Radovan Lovčí
Odešel kamarád
Nalezené runy
Luděk Pešek: Past na Persea
Obrovský a zložitý – Golem XIV
Ztracené Tomanovy světy
Časem s vědou – srpen
Nemilované milníky
Časem s vědou – září
Můžeme jednou vědět všechno?
Kauza Kolumbus
Film, který se neuváděl
Tatracon 2020