Dinočas

kategorie: Novinky, Časopisy, Knihy - fantastika Fantasy, Knihy - fantastika Science fiction
36 Kč
(sleva 10.00%)
40 Kč

ks   
Autor František Novotný, Vilma Kadlečková, Jan Poláček, Ondřej Neff, Josef Pecinovský, Jaroslav Mostecký, Jiří W. Procházka, Klára Smolíková, Františka Vrbenská
Obálka Václav Houf
Ilustrace Milan Fibiger
Vydavatel Nová vlna
Formát 17 x 24 cm, sešit
Počet stran 44
Rok a pořadí vydání 2012 (první)
"Asi si všichni vzpomenete na radost z prvního svého publikovaného textu. A mnozí účastníci Dinoconu poprvé publikovali právě v Kočasu, ať už v tom původním pardubickém Kolejním časopisu, nebo v jeho mutacích, potom co Parcon opustil Pardubice a stal se putovním národním conem Československého fandomu.
Požádali jsme tedy některé naše hosty, aby do Dinosauřího časopisu přispěli ukázkou toho, co právě píší či chystají k vydání. Šlo nám hlavně o delší projekty, ze kterých jsme tím pádem ale mohli zveřejnit jen poměrně malé úryvky, z nichž jsme ještě některé museli redakčně krátit.
Ono krácení bylo podřízeno tomu, aby zbylé torzo přece jen vytvářelo nějaký celek a dalo nahlédnout alespoň základní obrysy a vlastnosti díla kompletního. Nikterak nesouvisí s délkou původních rukopisů, jejichž délka kolísá od tenké knížečky po pentalogii. Doufáme, že tento Dinosauří Časopis pomůže posoudit cestu, kterou česká SF a hlavně její autoři prošli za těch úžasných třicet let.
A ono toho za zmínku stojí opravdu hodně, Dinočas demonstruje tematickou šíři zájmů naší autorské špičky: Franta Novotný anticipuje pirátský román blízké budoucnosti, Vilma Kadlečková v úryvku ze své pentalogie naopak rozehrává drama datované polovinou tohoto tisíciletí. Jan Poláček se vrací do doby nedávno minulé a umělecky rekonstruuje pozoruhodný život pozoruhodného spisovatele Ladislava Fukse. Ondřej Neff zkouší svou variantu vernovského steampunku, Josef Pecinovský buduje mýtus o Stavitelích procházejících celými dějinami, Jarek Mostecký se vrací do minulosti asi tak daleko jako Vilma do budoucnosti a ještě se nerozhodl, zda jeho Pasáček bude víc historický román či fantasy. Jirka Procházka Klára Smolíková zkoušejí (trochu mystickou) detektivku a Františka Vrbenská v tomto textu přesedlala na literaturu faktu.
Vydavatelé DinoČasu děkují všem autorům za poskytnutí textů i za velkorysé svolení k redakčnímu krácení.
Dále pak děkují Michaele Rampasové a Vilmě Klímové za pomoc s korekturami a odstraněním chyb vnesených výše zmíněnými redakčními zásahy.
Milan Fibiger má náš dík za podobizny autorů a Václav Houf za grafické řešení a tvorbu obálky." (redakce)

Obsah DinoČasu

František Novotný: Křižník Thor
Vilma Kadlečková: Zelená lastura
Jan Poláček: Směšná stařena
Ondřej Neff: Tajemství pěti světadílů
Josef Pecinovský: Interdikt
Jaroslav Mostecký: Pasáček ovcí a pasáčci koz
Jiří W. Procházka a Klára Smolíková: Mrtvá šelma
Františka Vrbenská: Lexikon legální agrese