Temné vize

kategorie: Knihy - fantastika Horory
143 Kč
(sleva 10.00%)
159 Kč


VYPRODÁNO

Autor Stephen King, George R. R. Martin, Dan Simmons
Obálka Karel Soukup
Překlad různí
Vydavatel AF 167
EAN 9788085384215
Formát 14,5 x 20,6 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 320
Rok a pořadí vydání 1996 (první)
Stephen King je komerčně nejúspěšnější americký autor thrillerů a hororů, kritikou označovaný za následníka Dickensova; jeho realistický styl, jímž ztvárňuje hrůzostrašné a mnohdy značně morbidní scény, má kořeny ve fantastické literatuře 19. století. V úvodní trojici povídek tohoto svazku se vrací ke svým sci-fi začátkům a lehce načrtává variaci na průnik alternativního světa, pohrává si s duchařským příběhem, jenž je rámcově vymezen především zvláštním strašidelným místem, a konečně třetí, nejkontroverznější prózou, zabruslí i do hájemství černé magie a prapodivných čarodějných praktik. Povídky:

Přemístění (The Reploids)
Kecky (Sneakers)
Věnování (Dedication)

Dan Simmons je americký spisovatel, nositel cen World Fantasy za román Píseň Kálí a Huga za Hyperion, bývá srovnáván s mistrem „gotického“ hororu Clivem Barkerem. Jeho doménou jsou především povídky – v této sbírce je zastoupen depresivní vizí rakovinových upírů, satirickou scénkou čerpající z Dantovy Božské komedie a parodující praktiky náboženských televizních programů, do třetice pak makabrózním příběhem o padlých vojácích Konfederace, kteří nedošli klidu na bitevním poli u Gettysburgu. Povídky:

Metastáza (Metastasis)
Vanni Fucci v pekle strádá, osudu se nepoddává (Vanni Fucci is Alive and Well and Living in Hell)
Iversonovy jámy (Iverson's Pits)

George R. R. Martin je též americký spisovatel, který ve druhé polovině sedmdesátých let proslul sci-fi povídkami mnohokrát oceněnými Hugem i Nebulou – mezi nejslavnější patří Píseň pro Lyu a Písečníci. Od osmdesátých let zřetelněji inklinuje ke strašidelným příběhů, v nichž nově zpracovává klasická témata a nadpřirozená monstra. Brilantní novela obsažená v tomto souboru je dokladem jeho spisovatelského mistrovství, jímž se i žánru hororu zařadil mezi přední světové autory. Se smyslem pro napětí a živé dialogy kombinuje drsnou americkou detektivní školu, v níž není nouze o tratoliště krve, s evropskou tradicí vlkodlaků, v níž zas nechybí krásné a neohrožené dívky ocitající se v nebezpečí. Novela:

Proměna kůže (The Skin Trade)

(převzato z www.legie.info)