Nebeský orel

kategorie: Komiksy V češtině, Novinky
277 Kč
(sleva 10.00%)
308 Kč

ks   
Autor Jiró Taniguchi
Kresba Jiró Taniguchi
Vydavatel Hanami
EAN 9788360740545
Formát 15,1 x 21 cm, brožovaný
Rok a pořadí vydání 2010 (první)
Dva samurajové - Manzō Shiotsu a Hikosaburō Sōma - přesídlí těsně před začátkem období Meiji do Spojených států, aby zde začali nový život. Usadí se Wyomingu, kde žijí poklidně až do doby, kdy z rukou bílých mužů zachrání indiánskou dívku. Od toho okamžiku je jejich osud svázán s kmenem Oglalů, náležícím k národu Siouxů. Díky své odvaze a udatnosti získají oba cizinci obdiv Indiánů a přátelství náčelníka Splašeného koně. Stanou se součástí kmene a přijmou jména Nebeský orel a Větrný vlk.
Stejně jako v dalším Taniguchiho díle, "Knize větru", i v "Nebeském orlu" se prolíná historie s fikcí a hlavní hrdinové se účastní skutečných událostí. Kromě toho Taniguchi znovu dokazuje, že v kresbě přírodní scenerie mu není rovno.
Tento komiks byl v r. 2010 nominován na prestižní cenu Japan Expo Award v kategorii seinen manga (komiksy určené dospělým čtenářům).

Jirō Taniguchi se narodil v roce 1947 v prefektuře Tottori v Japonsku. Debutoval v roce 1971 v magazínu Young Comic. O dva roky později obdržel cenu Big Comic za grafickou novelu Tōi koe (Vzdálený hlas). Jeho další díla mu přinášela stále větší věhlas a početná ocenění. V roce 1997 společně s Jeanem „Moebiusem” Giraudem (s jehož tvorbou se poprvé setkal v roce 1974) tvoří Ikare (Ikar), komiks, který je považován za jednu z nejvýznamnějších (ne-li nejvýznamnější) evropsko-japonských koprodukcí. Do začátku XXI. století získal nebo byl nominován na téměř všechny světové ceny (Shōgakkan Manga Shō, Nihon Mangaka Kyōkai Shō, Alph`Art - Festival d`Angoulême, Eisner Award atd.). Taniguchi tvoří komiksy s různorodou tematikou, avšak nejčastějšími dějovými prvky v nich bývají příroda a každodenní život Japonců.