Puls nekonečna

kategorie: Knihy - fantastika Science fiction, Novinky
359 Kč
(sleva 10.00%)
399 Kč

ks   
Autor Ivan Adamovič, Ivan Klíma, Vladimír Babula, Ludvík Souček, Milena Lamarová, Bohumír Kozák, Vojtěch Vacke - Ivan Vlk, Milena Majorová, Ivan Vyskočil, Zdeněk Lorenc, Jan Weiss, Ota Šafránek, Boris Jachnin, Jiří Sýkora, Ivan Foustka, Jan Vítek, Jiří Červín, Pavel Juráček, Josef Nesvadba, Jaromír Šavrda, Josef Koenigsmark, Zdeněk M. Veselý, Ivo Štuka, Václav Kajdoš, František Pilař, Alexandr Kramer
Obálka Teodor Rotrekl
Cyklus Kronika české science fiction 02
Vydavatel Albatros
EAN 9788025900963
Formát 14,5 x 20,6 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 399
Rok a pořadí vydání 2011 (první)
Antologie navazuje na úspěšný svazek Vládcové vesmíru (Kronika české science fiction od Svatopluka Čecha po Jana Weisse) z roku 2010. Druhý svazek komplexně mapuje českou sci-fi povídku od poválečného období až do konce 70. let, kdy se objevily přelomové sbírky Jaroslava Veise a Alexandra Kramera.
Pro mnohé čtenáře bude překvapením, kolik neznámých povídek a autorů zůstalo zapomenuto na stránkách dobových časopisů ze 60. let. Úvodní slovo a výběr povídek také ukáže, že počátkem 60. let byla sci-fi vnímána jako legitimní součást literatury hlavního proudu. Běžně vycházela v mainstreamových literárních periodikách typu Květen, Host do domu či Plamen a psali ji renomovaní autoři. Teprve koncem 60. let vznikají povídkové sbírky, v nichž převládá zábavná složka tohoto žánru. V antologii nechybí ani vítězné povídky z unikátní mezinárodní soutěže o nejlepší sci-fi povídku, které se z ČSSR zúčastnil v roce 1962 časopis Věda a technika mládeži.