Zlá žena

kategorie: Novinky, Knihy - beletrie Thrillery
260 Kč
(sleva 10.00%)
289 Kč

ks   
Autor Marc Pastor
Obálka Braňo Matis
Překlad Olga Čtvrtníčková, David Utrera Domínguez
Vydavatel Host
EAN neuvedeno
Formát 13,8 x 20,7 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 248
Rok a pořadí vydání 2014 (první)
Barcelona, rok 1911. Chudinskou čtvrtí se šíří podivné zvěsti o příšeře, která v poslední době unesla několik dětí.

Policie je bezmocná, a navíc ji tento případ ani příliš nezajímá, jedná se totiž o děti prostitutek, které se jejich zmizení často neodváží nahlásit. Inspektor Moisès Corvo se však rozhodne, že tyto „bezvýznamné případy“ nenechá bez povšimnutí. Ve městě nemá moc dobrou pověst: sem tam si rád přihne, navštěvuje veřejné domy a konflikty často řeší pěstmi nebo pistolí. Vyšetřování ho zavede na ta nejpodivnější místa, do ordinace excentrického rakouského lékaře, který na mrtvolách ukradených ze hřbitova studuje lidské šílenství, do hospod a kabaretů nebo do kasina, jehož démonický majitel dokáže bohatým klientům splnit i ta nejtemnější přání.

Jeho nadřízení tvrdí, že kde není oznámení, není ani vyšetřování, a tak inspektor Corvo začne pátrat na vlastní pěst. Odhalí přitom propast, jež se rozevírá mezi světem chudých a prostředím bohaté smetánky, která si může dovolit úplně cokoli.

Kniha je založená na skutečném případu, který otřásl Barcelonou na začátku dvacátého století. Hlavní roli v něm hrála „Upírka z ulice Ponent“, jež byla považována za jednu z nejkrutějších vražednic své doby. Zlá žena je barvitý román, který nadchne důvtipným ironickým stylem a šťavnatým jazykem. Marc Pastor v něm potvrzuje svůj literární talent a vykresluje poutavý obraz města s dvojí tváří.

-----

Je v tom náznak Poea a Brama Stokera, ale také Sherlocka Holmese a Raymonda Chandlera. Tento temně laděný katalánský román je směsicí gotického hororu a drsné krimi. Je to hrůzné, strašidelné a ohromně zábavné. - The Times

Díky autorovým místy až syrovým popisům čtenáři občas naskakuje husí kůže — nikdy však nechybí špetka černého humoru, který vyprávění dodává zvláštní jiskru… Marc Pastor nám kromě kriminální zápletky předkládá obraz pulzující Barcelony, moderní, pokrokové a technologicky vyspělé, i její odvrácené tváře plné neřestí, politických nepokojů, hladu a bídy. - Celia Santosová, blog Más que palabras