Lesní lišky

kategorie: Knihy - fantastika Science fiction, Knihy - fantastika Fantasy, Novinky
152 Kč
(sleva 10.00%)
169 Kč


VYPRODÁNO

Autor Johanna Sinisalo, Leena Krohn, Maarit Verronen, Jyrki Vainonen, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Tiina Raevaara, Anne Leinonen
Obálka Nataliie Sychevská
Překlad různí
Vydavatel Pistorius
EAN 9788087855621
Formát 13,5 x 20,7 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 128
Rok a pořadí vydání 2016 (první)
Lesní lišky a další znepokojivé příběhy jsou malou antologií finské fantastické literatury, která zažívá v poslední době období hojnosti a úspěšně proniká i za hranice země svého vzniku. Bývá často označována termínem suomikumma či Finnish Weird – „finské podivno“, jejž poprvé použila nejvýznamnější představitelka tohoto literárního proudu Johanna Sinisalo.
Mnohoznačnost spojená s takovým pojmenováním není náhodná: pro „finské podivno“ je typické míšení různých žánrů a název se opírá i o národní literární tradici. Množství magických prvků najdeme už v Kalevale a stále živé jsou inspirace finskou či baltsko-severskou lidovou slovesností, zaklínadly i příběhy o přírodních živlech, dravých šelmách, mystikou opředených bažinách a „křížencích“ lidí a zvířat.
Druhým inspiračním zdrojem finské fantastiky je pak magický realismus a surreálné vnímání světa. Všechny tyto ingredience dodávají „finskému podivnu“ specifický charakter a obdařují je mocí proměňovat příběhy vycházející ze zdánlivě známé a všední reality v příběhy značně znepokojivé.

V antologii jsou zastoupeni následující autoři: Pasi Ilmari Jääskeläinen, Leena Krohn, Anne Leinonen, Tiina Raevaara, Johanna Sinisalo, Jyrki Vainonen, Maarit Verronen.
Překladatelé:Martina Bendová, Kateřina Janoušková, Anna Jirásková, Laura Kauppinenová, Tomáš Pavelka, Soňa Wojnarová a Eliška Zoubková.