Čerstvě deflorovaná dívka a jiné příběhy (A)

kategorie: Antikvariát Knihy ostatní
400Kč s DPH

ks   
Autor Edward Gorey
Kresba Edward Gorey
Obálka Edward Gorey
Překlad Jiří (Pilous) Pilucha, Tereza Ješátková
Vydavatel Dokořán
EAN 9788073634421
Formát 19,8 x 20,7 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 120
Rok a pořadí vydání 2013 (první)
U horního okraje mírně opotřebená obálka, na předním pravém horním rohu v délce 1 cm, natržená, jinak stav bezmála výborný.

Jádrem našeho třetího výběru z rozmanité tvorby Edwarda Goreye je jedinečný a pro autora poněkud nezvykle "mnohomluvný" soubor mravokárných ponaučení Čerstvě deflorovaná dívka, aneb co říci vhodného v prekérních situacích. Je doplněn dvěma klasickými "mikropříběhy" - Nebohé dítě a Velkolepé krvácení z nosu. Ve všech těchto delikátních dílech autor dovedl k dokonalosti složku obrazovou i jazykovou, přičemž u obou tkví základní napětí mezi artistní, vysoce estetizovanou formou a obskurním, dryáčnickým obsahem s všudypřítomnou ironií a sebeironií. Lahůdka pro milovníky dekadentní zábavy i pro decentní čtenáře s vybraným vkusem.

Edward Gorey (1925-2000) byl spisovatel, ilustrátor, divadelní scenárista a návrhář kostýmů. Ovlivnil celé generace komiksových autorů a stal se klasikem okrajových žánrů. Přestože byl Američan a nikdy nenavštívil Anglii, působil britským, dá se říct viktoriánským dojmem. Svoji první knihu Rozklížená harfa napsal a nakreslil v roce 1953. Do roku 1999 následovalo sto dalších drobných knížek podobných našemu výběru. Často o sobě prohlašoval, že nemá téměř žádné umělecké vzdělání, ale kvalita ilustrací, básnivé texty a surrealistické střihy svědčí o velké poučenosti autora, který kdyby chtěl, určitě by se mohl stát váženým umělcem. Zdá se, že tuto možnost vědomě zavrhl, snad proto, že kabaret, divadlo a opera mu v poválečných dobách byly bližší než vážná umění. Vyráběl loutky z papírové kaše a hrál s nimi zábavná celovečerní představení. Choval kočky a miloval balet. O jeho osobním životě toho moc nevíme. Nikdy o něm nemluvil a také se nikdy neoženil. V poslední době bylo Goreyovo dílo sebráno a z větší části nově publikováno ve čtyřech základních svazcích (Amphigorey, Amphigorey Too, Amphigorey Also, Amphigorey Again).