Interkom 11/2020

kategorie: Časopisy, Novinky
23 Kč
(sleva 10.00%)
25 Kč

ks   
Autor různí
Ilustrace různí
Cyklus Interkom 338
Vydavatel Nová vlna
Formát 17,1 x 24 cm, sešit
Počet stran 28
Rok a pořadí vydání 2020 (první)
"Tohle číslo je pokusem vrátit se ke karanténnímu tempu, abyste se zavření doma (tolik) nenudili. Navíc se blíží naprosto netradiční vyhlášení Ceny Karla Čapka na zcela mimořádném Parconu v rámci virtuálního Fénixconu. A bohužel máme tu opět podzim, a to nás jako každý rok opouštějí staří přátelé. V tomto čísle se loučíme s Ondrejem Hercem, Marcelem Grünem a Seanem Connerym.
Vím, že mnoho z vás tento úvodník nečte, a vlastně se ani kvůli tomu nemohu zlobit, obvykle jde o do složitých souvětí rozepsaný obsah čísla, ale skoro v každém tomto Průvodci po Interkomu je schováno pár vět, které objasňují souvislosti mezi články či naznačují vztah redakce k nim. Doufám, že ti, kdo úvodník přeskakují, tyto nápovědy nepotřebují :-)
Nemohli jste si nevšimnout, že občas komentujeme dění na bojišti probíhající kulturní války, a to nejen tehdy, když semele někoho z naší komunity. Protože když řekneme, že žijeme v sci-fi světě, znamená to něco dost jiného než před pár roky (tedy spíše desítkami let). Tehdy jsem to chápal tak, že nám nad hlavami hučí obří letadla se stovkami cestujících na palubě (momentálně je sci-fi situace naopak to, že nehučí, ale tím to nebudu komplikovat), že kosmické sondy odebírají vzorky z cizích planet nebo že má každý k dispozici mohutnou celosvětovou komunikační a výpočetní kapacitu, ale to vše bylo autory fantastiky v nějaké formě předpovězeno, jen to, co oni anticipovali lokálně a individualisticky, v naší skutečnosti změnilo celý svět.
Dnes se život ve scifi projevuje jinak a hlavně způsoby, které nikdo z SF autorů nepředpověděl. Jeden případ za všechny: jsou mezi námi lidé, kteří vážně uvažují o tom, jak češtinu dovybavit dalšími rodovými koncovkami a zájmeny (v radikálním případě přímo ji rodů zbavit), aby se zjednodušil život několika desetinám procenta populace, která nemůže nebo si nechce vybrat z existující nabídky.
V tomto čísle přinášíme hned dva texty, článek Mariana Kechlibara (str. 23) navazuje na jeho komentář O nadprodukci elit z čísla 6-7/2020 (který dokonce vedl ke čtenářské odezvě, což je, přiznej si náš milý a líný čtenáři, docela vzácné) a vysvětluje, kde se berou ochotní přejímači takových myšlenek vzniklých většinou za zcela specifických podmínek za oceánem, a článek Andreje Ruščáka (str. 25), který tyto podmínky osvět­luje.
Ale pro ty, kdo v tom už mají jasno, přinášíme řadu dalších článků: Britská konzerva nám prozradí něco ze svého rodinného života, najmě jak se vypořádává s pandemií, Jirka Grunt sepsal rozsáhlou studii o kyberpunku, Ivo Fencl nás informuje o několika knihách mimo hlavní proud, a samozřejmě zde máme Časem s vědou a Třeštění letitého popularizátora." - Zdeněk Rampas

OBSAH:

Ondrej Herec odletel k hviezdam
Čtenářův průvodce po Interkomu
Hvězdný bulvár
Zomrel Ondrej Herec
Pandemie v obýváku
Zajetí smrtí
Já, Finis od Václava Dvořáka
Nová sbírka Joe Hilla
Znovu nás atakuje Plutonie
William Gibson: Médium
Sci-fi z pera autora Sherlocka
Jules Verne podle Rémi Guerina
Časem s vědou – listopad
1620 bis
Anglosaská kulturní válka
O nadprodukci elit II
Temné děsy
O Stříbřitělesklý halmochron