Interkom 5/2020

kategorie: Časopisy, Novinky
23 Kč
(sleva 10.00%)
25 Kč

ks   
Autor různí
Ilustrace různí
Cyklus Interkom 334
Vydavatel Nová vlna
Formát 17,1 x 24 cm, sešit
Počet stran 28
Rok a pořadí vydání 2020 (první)
¨"K obsahu tohoto čísla:

Společenský život fandomu takřka ustal, tak jsem tradiční reportáž na straně 1 nahradil svou úvahou o tom, jak pro potřebu literární tvorby fixovat budoucnost ve smyslu učinit ji alespoň trochu předvídatelnou. V té úvaze vycházím i z povídky Tvar věcí, které přišly. Napadlo mě, že bychom podobně jako jiné časopisy v těchto zlých časech přišli s povídkovou přílohou, nejlépe s povídkou, na kterou již odkazujeme jinde. Navíc prací, kterou přeložil jeden ze zakladatelů našeho fandomu, Jirka Markus, který nás právě před třiceti roky v roce 1990 tragicky opustil.

Bulvár je, jak také jinak, spíše o tom, co se ke mně donese; pokud se někde něco děje, tak většinou beze mne. Naštěstí tu máme naše stálice, spíše studiemi než recenzemi přispěl Jirka Grunt, vědou v běhu staletí přispěl Franta Houdek, Ivo Fencl využil čas karantény k sepsání spousty recenzí o výjimečných knihách, po čase si na nás vzpomněla s recenzí Zuzka Hloušková a Jára Míkovec dostal další díl Velikánů do kapsy. Filmovou rubriku nám zaplnil Ivan Adamovič, který navštívil přehlídky ruského a ukrajinského filmu.

V rubrice Non fiction přinášíme upoutávku na knihu Život 3.0, kde její autor Max Tegmark mimo jiné rozebírá okolo deseti scénářů soužití lidstva s umělou inteligencí. Nevynechal ani alternativu, ke které jsem došel v úvaze o neměnné budoucnosti, takže zřejmě půjde o kvalitní práci." - Zdeněk Rampas



Obsah:

Stabilní budoucnost
Čtenářův průvodce po Interkomu
Hvězdný bulvár
Byli tam před Armstrongem
Yoon Ha Lee: Liščí gambit
Zuřivec
Anketa Sardenu 2015–2019
Ben Aaronovitch: Šepot podzemí
„První česká sci-fi“
Praha, v povídkách zakletá
Pustá duše. Simmonsův majstrštyk
Juraj Červenák: Ohnivé znamení
Ruská sci-fi kinematografie
Jan Amos Komenský očima Všezvěda Všudybuda a Magického Mámení
Tvar věcí, které přišly
Časem s vědou – květen
Kdyby všechny lásky světa
Festival fantazie 2020
Život 3.0