Padesát odstínů šedi

kategorie: Novinky
359 Kč
(sleva 10.00%)
399 Kč


VYPRODÁNO

Autor E. L. James
Obálka Jennifer McGuire
Překlad Zdenka Lišková
Cyklus Padesát odstínů 01
Vydavatel XYZ s.r.o.
EAN 9788073887056
Formát 15,8 x 21 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 608
Rok a pořadí vydání 2012 (první)
Román, který oslovil čtyřicet milionů žen na celém světě, protože zveřejnil jejich sexuální fantazie, vyjde česky už 1. října. Nakladatelství XYZ vychází vstříc velké poptávce knihkupců a čtenářů. Fifty Shades of Grey - Padesát odstínů šedi popisuje nerovný vztah nevinné studentky Anastasie Steeleové a multimilionáře Christiana Greye, jehož sexuální preference tíhnou k dominanci a ovládání partnerky.

Pro české čtenářky (a čtenáře) nebude pravděpodobně popis sexuálních praktik tak šokující jako pro Američanky, přesto román nastoluje otázky, kam až je možné zajít ve jménu lásky. První díl trilogie nedává jednoznačnou odpověď, stejně jako nechává otevřené příčiny podivného jednání Christiana Greye. Nakladatelství XYZ na román a na zájem, který vzbudil především v internetové komunitě, upozornila překladatelka už před časem, a proto usilovalo téměř půl roku o získání práv na vydání. Nakonec nakladatelství XYZ vydá postupně celou trilogii, jejíž další dva díly se v originále jmenují Fifty Shades Darker a Fifty Shades Freed. Překladatelka Zdeňka Lišková, která již pracuje na druhém a třetím dílu, připomíná, že trilogii je nutné vnímat komplexně, a slibuje, že napětí a erotické dusno se bude ještě stupňovat.

Románu se celosvětově zatím prodalo 40 milionů výtisků, práva na vydání získala nakladatelství ve 40 zemích a studio Universal Pictures koupilo práva na zfilmování za pět milionů dolarů. S prodejem přes 1,1 milionu výtisků během prvních jedenácti týdnů se Fifty Shades of Grey stalo nejlépe prodávanou knihou všech dob. Předstihlo i Šifru mistra Leonarda a Harryho Pottera. Ve světě se očekává Fifty Shades baby boom, protože se má obecně za to, že román zvedl zájem žen o sex.

E L James je pseudonymem Eriky Mitchellové Leonardové (1963), televizní produkční a manželky scenáristy a režiséra Nialla Leonarda, s nímž je více než dvacet let a má s ním dva pubertální syny. Ve svém reálném životě řídí Mini, má ráda cenově přijatelné bílé víno a Nutellu a nejvíc času jí zabere špinavé prádlo synů, kteří oba hrají ragby. V jejich londýnském domě není ani stopy po Červené mučírně z jejího románu, přesto jí manžel něžně říká Dračice.
Studovala historii na University of Kent, psát chtěla už od dětství, snila o tom, že jednou napíše román, který způsobí poprask, ale kvůli rodině a kariéře své sny na čas odložila. Nakonec ale sebrala odvahu a pustila se do psaní svého prvního románu, Fifty Shades od Grey. Původně je psala jako fanfiction ságy Stmívání pod jménem Snowqueens Icedragons, to bylo v roce 2009. Úspěch, kterého její dílo dosáhlo na internetu, ji naprosto šokoval. Vtělila do něj podle svých slov svoji krizi středního věku a všechny své fantazie, které se zřejmě potkaly s fantaziemi mnoha žen po celém světě. Dokazuje to záplava e-mailů v její schránce, jejichž obsah je podobný: „Miluju vaší knihu. A manžel taky děkuje!" Později změnila jména hlavních postav a v roce 2011 vydala Fifty Shades of Grey v nynější podobě.

Erika Mitchelová Leonardová se publicitě spíš vyhýbá. Její agentka Valerie Hoskinsová říká, že autorka nemá zapotřebí dávat rozhovory, protože se její kniha prodává sama. Přesto Erika svolila k prvnímu veřejnému vystoupení v Británii, kam se dostalo 450 fanynek ochotných zaplatit 20 liber za vstupenku. Tam například prozradila, že musela zavolat do prodejny aut, aby se zeptala, zda mohou mít dva lidé sex v Audi R8. Prodejce řekl rezolutní „ne". Autorka se však vypravila do autosalonu osobně a poté, co si do auta sedla, rozhodla se, že ano. Na otázku, zda její knihu četli její synové řekla: „Panebože, ne. To by mě zabilo a je taky." Naopak její dvaaosmdesátiletá matka je knihou nadšena.