Kosmické grotesky - Kompletní vydání

kategorie: Knihy - fantastika Science fiction, Novinky
268 Kč
(sleva 10.00%)
298 Kč

ks   
Autor Italo Calvino
Obálka neuvedeno
Překlad Kateřina Vinšová
Vydavatel Dokořán
EAN 9788076750241
Formát 14,5 x 20,7 cm, vázaná
Počet stran 232
Rok a pořadí vydání 2021 (první rozšířené)
Kosmické grotesky vznikaly v šedesátých letech 20. století a Italo Calvino jimi definitivně opouštěl klasické vyprávěcí postupy, neboť patřil k autorům, kteří neustále propátrávají nové cesty. Výchozím materiálem těchto povídek tentokrát nebyly lidské příběhy, nýbrž astrofyzikální a matematické teorie o vzniku vesmíru, fyzikální či genetické objevy a také filozofické spekulace. To vše nám zprostředkovává proteovský vypravěč jménem Qfwfq, jenž je – ve svých nekonečných proměnách – obrazem samotného vesmíru. Qfwfq je nejprve soustředěn v bodu, z něhož v důsledku velkého třesku vznikne kosmos, posléze koluje vesmírem jako shluk atomů, je minerálem, podílí se na vývoji druhů, v jisté fázi je mimo jiné i dinosaurem. Rozpomíná se na miliardy let trvající historii světa a to, co si vybavuje, je velmi mnohotvárné a také nanejvýš podivuhodné? Předkládaný nový český překlad poprvé přináší kompletní vydání těchto kosmikomických příběhů.

Obsah:
[1] Kosmické grotesky[pp] ([1] Vzdálenost Měsíce. [2] Na úsvitu dne. [3] Značka ve vesmíru. [4] Vše v jednom bodě. [5] Bez barev. [6] Hry bez konce. [7] Vodní strýček. [8] O co se vsadíme. [9] Dinosauři. [10] Tvar prostoru. [11] Světelné roky. [12] Spirála.)
[2] Paměť světa. [pp] ([1] Měsíc jako houba. [2] Dcery Měsíce. [3] Meteority. [4] Kamenné nebe. [5] Dokud tu bude Slunce. [6] Sluneční bouře. [7] Lastury a čas. [8] Paměť světa.)
[3] Ze starých a nových Kosmických grotesek. [pp] ([1] Nic a něco málo. [2] Imploze.)
[0a] Ediční poznámka. [0b] (Jiří Pelán): Calvinovy Kosmické grotesky aneb Zodpovědnost k univerzu.