Počítání hvězd

kategorie: Novinky, Knihy - fantastika Science fiction
359 Kč
(sleva 10.00%)
399 Kč

ks   
Autor Mary Robinette Kowal
Obálka Gregory Manchess
Překlad Adam Pumpr
Cyklus První astronautka 01
Vydavatel Dobrovský s.r.o.
EAN 9788027700936
Formát 14,2 x 20,5 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 432
Rok a pořadí vydání 2021 (první)
V roce 1952 dopadne na Zemi obří meteorit a zničí celé východní pobřeží Spojených států. Kvůli následné změně klimatu se naše planeta stane brzy neobyvatelnou a lidstvo má jedinou šanci na přežití. Musí se urychleně pokusit o kolonizaci vesmíru. Vznikne mezinárodní koalice, jejímž cílem je osídlit nejprve Měsíc a následně Mars.

Matematička Elma Yorková na projektu spolupracuje jako výpočtářka, ale sní o tom, že se stane astronautkou. V cestě jí však nestojí jen technické obtíže, ale především předsudky většinové společnosti tehdejší doby, bránící ženám účastnit se letů do vesmíru. Jako bývalá armádní pilotka se s tím nehodlá smířit.

Jak by lidé v padesátých letech reagovali na takovou katastrofu a následnou akutní hrozbu změny klimatu? Jak bude probíhat pokus o záchranu lidstva v době, kdy je rasismus a sexismus společenskou normou? Příběh alternativní historie se nezabývá jen technickou stránkou dobývání vesmíru, ale především společenskými problémy, kterým lidstvo čelí i tváří v tvář nevyhnutelné záhubě.