Solaris

kategorie: Novinky, Knihy - fantastika Science fiction
225 Kč
(sleva 10.00%)
250 Kč

ks   
Autor Stanislaw Lem
Obálka Robin Brichta
Překlad Pavel Weigel
Vydavatel Leda
EAN 9788073353872
Formát 13,9 x 20,6 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 264
Rok a pořadí vydání 2014 (páté)
Solaris je vrcholné dílo Stanisława Lema, jednoho z mála neanglicky píšících spisovatelů, kteří pronikli do absolutní špičky autorů science fiction.

Příběh se odehrává na vzdálené planetě Solaris, osídlené živým oceánem, který projevuje inteligenci, ovšem tak odlišnou od všeho, co znají lidé, že jejich pokusy o navázání kontaktu se nejen nedaří, ale vedou k naprosto nečekaným efektům. Oceán totiž dokáže zhmotnit nejskrytější lidské myšlenky, vytvořit kopie dávno zemřelých lidí, což ovšem vede k duševnímu rozvratu pracovníků, kteří se výzkumem oceánu zabývají.

Lemovo přesvědčení o nemožnosti kontaktu mezi zcela odlišnými inteligencemi, v tomto románu spojeného s hlubokými sondami do lidského nitra, přitahuje nejen čtenáře, ale i literární kritiky a umělce jiných žánrů. Známý je zejména film ruského režiséra Andreje Tarkovského z roku 1971. Román zaujal i hollywoodské tvůrce. Film Solaris režiséra Stevena Soderbergha v produkci Jamese Camerona měl premiéru 27. listopadu 2002. (převzato z www.legie.info)