Strážci (4. vyd.)

kategorie: Novinky, Komiksy V češtině
891 Kč
(sleva 10.00%)
990 Kč

ks   
Autor Alan Moore
Kresba Dave Gibbons
Obálka neuvedeno
Překlad Viktor Janiš
Svět Watchmen
Vydavatel BB art
EAN 9788075953643
Formát 19 x 28,2 cm, vázaná s přebalem
Počet stran 448
Rok a pořadí vydání 2020 (čtvrté)
„Quis custodiet ipsos custodes?“ ptali se už latiníci. Kdo střeží ty, kdož střeží nás? Je těžké dohlédnout na ty, kteří mají moc, i když jsou to normální lidé – a co teprve když mají schopnosti, o kterých se nám ani nesnilo.
Monumentální komiks Alana Moora a Dava Gibbonse STRÁŽCI, jeden z nejvlivnějších grafických románů všech dob, sleduje osudy dvou generací maskovaných superhrdinů od konce druhé světové války až po mrazivý nástup té studené. Ve světě, kde pouhá přítomnost amerických superhrdinů změnila dějiny, USA vyhrály válku ve Vietnamu, Nixon je pořád prezidentem a studená válka je v plném proudu. STRÁŽCI začínají jako detektivka, ale pak se rozvinou v příběh o spiknutí, které drasticky ovlivní osud celé planety. A než přijde vyvrcholení, nepravděpodobná skupina hrdinů, které osud znovu svedl dohromady – Rorschach, Sůva, Hedvábný přízrak, Dr. Manhattan a Ozymandias – ozkouší až na doraz pevnost svých přesvědčení a nedobrovolně zjistí, kde se nachází skutečná dělicí čára mezi dobrem a zlem.

V roce 1984 vyšly dva komiksy, které změnily žánr – a dodnes se fanoušci hádají, který z nich je zásadnější. V jednom hrál hlavní roli Batman a Frank Miller ho pojmenoval Návrat temného rytíře – a u druhého si Alan Moore vystačil s jediným slovem. Watchmen, tedy Strážci.
Oba komiksy mají hodně společného. Oba se dívají na svět superhrdinů novým pohledem, oba ničí mýty a oba balancují na pokraji apokalypsy. Ale tam, kde Miller ještě nabízí pozitivního superhrdinu, tam už má Moore obyčejné lidi s neobyčejnými schopnostmi. Lidi někdy kruté, se svými úchylkami a tajnostmi, se špínou schovanou pod maskami. Ovšem lidi velmi mocné (a v jednom případě i všemocné)

V roce 2009 byl natočen úspěšný film podle této komiksové předlohy.